RSS

20110215

cerita akhir: IRBID

kembara itu... 
satu kesukaran...
satu pengajaran...
satu kenangan...


bukan fakta: kami tiba di irbid menghampiri jam 11 malam. selepas check in di rumah masing-masing, kami .........*merapu*....=p

fakta 1: to our surprise, jordan jauh lebih sejuk dari spain dan italy. hujan dan froze, suhunya sentiasa dari angka sa ke belasan. dan yang paling touching, kepulangan saya disambut oleh si montel dan si slim bersama rumah yang kegelapan tanpa letrik~! 2 hari berturut-turut pulak tu~! =,=!

buah hati pengarang jantung~ rindu~! ^^

sangat suka gambar si mata bulat nih~! ^^

ray, semoga menjadi kuceng yang solehah~ hohoo~ ^^

fakta 2: tapi alhamdulillah3, 3ala kulli hal wa ni3mah. kembara spain-italy kami akhirnya tiba ke penghujungnya. saat awal-awal perjalanan dulu saya selalu tanya izzah, kembara kami ni baru hari ke berapa dan sangat berharap hari ini tiba (izzah je yang tahu kenapa~ ^^). dan akhirnya kami telah kembali ke irbid. bumi yang lebih mengenali diri saya, dan membantu saya menjadi diri saya~

fakta 3: sangat comel, sebenarnya sepanjang trip, saya berada dalam prodromal period (sila google kalau tak tahu..=p) tapi period of illness tu nak berlaku kat irbid jugak~ 2,3 hari selepas tiba di irbid, saya demam selesema. huhuu~ ^^

fakta 4: tipu la kalau saya kata saya tak terkenang-kenangkan memori kembara kami. bak kata izzah,

kenangan ini..
sarangnya di lubuk hati..ukirannya kemas dalam memori..
melambai-lambai di kemudian hari..

*chewah~!* ^_^

masih terambil-ambil gambar sebegini~ =.=

fakta 5: sepanjang kembara kami. saya kehilangan banyak benda. duit (semestinya~! =p), kamera (masuk ICU), pen kesayangan, sudu, garpu, buku tourguide cordoba dan k*im ****. kehilangan bukan bermaksud saya yang menghilangkan, tetapi boleh jadi terhilang atau dihilangkan~ =p

fakta 6: tetapi bila Allah hilangkan, pasti Dia ganti dengan sesuatu yang jauh lebih baik. ukhwah, ilmu, pengalaman dan ibrah~

buat izzah yang lebih banyak bersusah payah merancang trip ni, alf syukran~ sangat seronok bermusafir dengan izzah. lepas ni mungkin dah takde peluang, kan? =(
maaf juga atas segala kekhilafan dan ketidaksengajaan dan gurauan yang berlebihan (pasal beg ke..muahaha~) sepanjang trip.

psst: sies intan rindu nak dismiss izzah punya alarm. dan intan dah tukar dah lagu alarm intan. hohoo~ ^^

buat si kembar azah aziah, terima kasih juga kerana sudi jadi travelmates. tak pernah intan rasa intan kenal azah aziah sedalam ni. bercerita pasal keluarga. benarlah Rasulullah kata, kalau nak kenal seseorang itu, bermusafirlah sekali, kan? maaf juga kalau terkasar bahasa, terburuk perangai dan lain-lain yang tak menyenangkan. semoga perit yang pernah kita lalui, menjadi memori termanis apabila dikenang~! ^_^

buat adik tidakbest dan tepianmuara, jazaakumallahi 5airan jazaa'. kerana sudi menjadi penjaga zahir, tourguides tak bertauliah dan travelmates. kerana sudi juga mengangkat beg-beg kami (terutamanya beg kak *z***..heh~) yang bertambah-tambah beratnya di akhir perjalanan. maafkan segala khilaf bahasa dan perbuatan yang mungkin ditidaksengajakan~


أَفَلَمۡ يَسِيرُواْ فِى ٱلۡأَرۡضِ فَتَكُونَ لَهُمۡ قُلُوبٌ۬ يَعۡقِلُونَ بِہَآ أَوۡ ءَاذَانٌ۬ يَسۡمَعُونَ بِہَا‌ۖ فَإِنَّہَا لَا تَعۡمَى ٱلۡأَبۡصَـٰرُ وَلَـٰكِن تَعۡمَى ٱلۡقُلُوبُ ٱلَّتِى فِى ٱلصُّدُورِ

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya dengan melihat kesan-kesan yang tersebut mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada.

-alhajj: 46-


fakta 7: semoga mata hati kita tidak buta~! ^_^



nota kaki 1: buat kamu yang meminta saya buat post yang panjang lagi detail ni, harap berpuas hati ye~! lepas ni saya takkan rajin lagi untuk update setiap hari. =pp
nota kaki 2: oh ya~! saya dapat cizkek birthday yang dijanjikan dari izzah~! kamu ni suwiit la, izzah~! intan tak ingat pun sebenarnya. btw, thnx~! ^_^
psst: saya sangat malu bila baru tahu yang kamu memangggg pandai buat cizkek~! =,=!

tulisan atas tu dah tak nampak~~ ^^

nota kaki 3: mentari, semoga kamu sentiasa bersinar, menyuluh hati kami~! ^^
pict of the day.
dari beranda bilik.
bayt khosyatullah.syari3 3idun. irbid, jordan~




dan semoga padanya...
ada keberkatan...
dan setiap dosa...
diampunkan...

14 comments:

  1. baca fakta 2,
    *senyum*

    baca fakta 4,
    *segan2*

    baca fakta 6,
    'mybe xde pluang utk setahun. nnti sme2 naik klinikal ensyaallah.. on je. =)'

    'beg..err..mana2 pergi pun beg saya plg berat.=_="'

    'fuyyooo.. kire alarm kite sme lah nie?? =D'

    'buat si kembar azah aziah. yup betul kata intan. kami sama2 belajar mengenali kalian. terima kasih banyak atas tunjuk ajar + minta maaf atas segala. =)'

    'buat mr. murakibs.. ye2. beg akk mmg berat. terima kasih banyak sudi angkatkan. terima kasih juga untuk semua + minta maaf atas segala.'

    moga yg baik kita amalkan.
    yg buruk kita ambil pengajaran.

    baca nota kaki 2,
    'hah. ada chance nak demand ni. keh3..'
    neway, mudah sgt cizkek tu. tak banyak songeh pun. hanya perlu diadun dgn kasih sayang. eceh.. *blushing* c(=

    pstt: sorry, tumpg buat post kat blog intan.
    (heh tnda comment pnjg nau smpi blh bt post. =_=")

    ReplyDelete
  2. Anonymous15/2/11 16:17

    siapa yang demand sangat minta intan buat post tu?

    ehehehe..

    ReplyDelete
  3. ~ to nima

    macam comel je..2,4,6~
    ^^

    huhuu~
    demand, jangan x demand..=p
    tapi intan ni bukan reti wat pape pun..wat post bole? muahaha~ ^^

    intan rase memang bnyk kasih sayang yang tertumpah dalam kek tu, sebab ianya boleh membuatkan seseorang increase in s**e and m**s~
    hhaha~ habes laaa~~~ =,=!

    psst: haha..tu la..dengan ucapan siap~! c(=



    ~to anonymous

    spe lagi?

    sudah gaharu cendana pula..=pp
    hutang setel k~ ^^

    ReplyDelete
  4. ah!

    pen tu sangat sangat berjasa!
    teman dari cordova lagi.
    ( kalau tiba2 satu hari, somehow dapat balik dengan buku tu, mesti...ajaib kan. hah )

    buku...
    sudu garfu...
    mangkuk maggi (walaupun free)

    satu pun kami ( baca: saya ) tak ganti.
    cis.

    ReplyDelete
  5. saya merangkap hamba yang menghilangkan, antara barang-barang kak intan memohon maaf dan akan mengantinya semula.

    mintak maaf banyak-banyak la, badi kitaorang yang 'kaki hilangkan barang' ni melekat.

    :D

    ReplyDelete
  6. ~ to tepianmuara dan -hazen

    pen malaysia tu..=,=
    tapi buku tu lagi penting kot kan..kalau dapat(?) memang ajaib la~

    tp xpe je..saje tulis, wat sedap cite..lagipun kan dah ganti dengan 3 biji bekas alum tu..it's more than enough~ ^^

    ReplyDelete
  7. Anonymous16/2/11 12:15

    kalo trip ni ditutup dgn pintaz lebih menarik agaknya?

    ReplyDelete
  8. ~ to anonymous

    bukan agaknya..tapi semestinya lebih menarik n beneficial~

    tetapi ada musyaqqah yang tak dapat dielakkan..
    bukan xnk pergi...

    kalau kita bersangka baik lebih cantik agaknya?

    ReplyDelete
  9. Anonymous17/2/11 03:12

    salam
    segan plak Intan tulis psl saye
    saye akui sy agak mengade ngade
    maybe sbb saye ank bongsu
    mintak maaf sgl yg t'ksr tu
    maybe sbb PMS, maybe mmg slh saye
    thnx for willing to let us join this trip
    sorry for what is lacking
    i'm glad i went with u guys, i get to learn lots (I mean a lot!)of new things.
    azah...

    ReplyDelete
  10. waa.. rs nak like comment kat atas.
    =D

    ReplyDelete
  11. ~ to +akufobia+

    =,=!



    ~to anonymous

    salam...
    hohoo~

    mane ade, azah..
    biasa la, semua orang berbeza..
    tu yang menarik untuk kita saling lebih mengenali..intan rasa, intan lagi mengada, kan? c(=

    btw, we did learn a lot..maknanya tercapai target digalakkan bermusafir, kan?
    and it was fun to be with you guys too~! ^_^



    ~to nima

    huhuu~

    ada butang "like" kan kat bawah kiri komen tu..tekan laa~ =pp

    ^_^

    ReplyDelete
  12. waa....
    cam x caye nmpk azah kt sini
    saye terharu intan tulis psl kami
    papepun,
    saye boleh katekn yg trip kali ni one of the best
    saye suke+seronok dpt jln2 ngan korg sume
    saye blaja byk bende baru
    time kasih ye korg
    dpt bersabar ngan saye
    aziah....

    ReplyDelete
  13. mana izzah untuk like komen kat atas ni lagi? ^_^


    ~to aziah mj

    isy korang ni..
    segan dah intan..^_^'
    xde pe pun..intan lak yang terharu...

    intan tulis apa yang intan rasa...
    intan tulis biar ia jadi kenangan..
    nanti tua2 baca blog ni balik mesti gelak sorang2..=D

    differences are complementary..
    we completed each other~!

    it was indeed fun being with you guys~!
    ^_^


    psst: kalau jumpa kat jami3ah, sila buat tak tahu pasal post ni ye..intan malu dah ni..^^

    ReplyDelete

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .