RSS

20100526

serius rindu~

kalimatan 7abibatan..
ilarra7man..
5afifatan 3alallisan..tsaqilatan filmizan...
وَاِذۡ بَوَّاۡنَا لِاِبۡرٰهِيۡمَ مَكَانَ الۡبَيۡتِ اَنۡ لَّا تُشۡرِكۡ بِىۡ شَيۡـًٔـا وَّطَهِّرۡ بَيۡتِىَ لِلطَّآٮِٕفِيۡنَ وَالۡقَآٮِٕمِيۡنَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُوۡدِ‏

Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami tentukan bagi Nabi Ibrahim tempat Kaabah (untuk membinanya, lalu Kami berfirman kepadanya): Janganlah engkau sekutukan sesuatu pun denganKu dan bersihkanlah rumahKu (Kaabah ini) bagi orang-orang yang tawaf dan orang-orang yang berdiri dan yang rukuk serta yang sujud (mengerjakan sembahyang).


وَاَذِّنۡ فِى النَّاسِ بِالۡحَجِّ يَاۡتُوۡكَ رِجَالًا وَّعَلٰى كُلِّ ضَامِرٍ يَّاۡتِيۡنَ مِنۡ كُلِّ فَجٍّ عَمِيۡقٍ

Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke (rumah Tuhanmu) dengan berjalan kaki dan dengan menunggang berjenis-jenis unta yang kurus yang datangnya dari berbagai jalan (dan ceruk rantau) yang jauh.


لِّيَشۡهَدُوۡا مَنَافِعَ لَهُمۡ وَيَذۡكُرُوا اسۡمَ اللّٰهِ فِىۡۤ اَ يَّامٍ مَّعۡلُوۡمٰتٍ عَلٰى مَا رَزَقَهُمۡ مِّنۡۢ بَهِيۡمَةِ الۡاَنۡعَامِ‌‌ ۚ فَكُلُوۡا مِنۡهَا وَاَطۡعِمُوا الۡبَآٮِٕسَ الۡفَقِيۡـرَ

Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu, kerana pengurniaanNya kepada mereka dengan binatang-binatang ternak (untuk dijadikan korban); dengan yang demikian makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang korban itu dan berilah makan kepada orang yang susah, yang fakir miskin.

ثُمَّ لۡيَـقۡضُوۡا تَفَثَهُمۡ وَلۡيُوۡفُوۡا نُذُوۡرَهُمۡ وَلۡيَطَّوَّفُوۡا بِالۡبَيۡتِ الۡعَتِيۡقِ

Kemudian hendaklah mereka membersihkan dirinya dan hendaklah mereka menyempurnakan nazar-nazarnya dan hendaklah mereka tawaf akan Baitullah (Kaabah) yang tua sejarahnya itu.ذٰلِكَ وَمَنۡ يُّعَظِّمۡ حُرُمٰتِ اللّٰهِ فَهُوَ خَيۡرٌ لَّهٗ عِنۡدَ رَبِّهٖ‌ؕ وَاُحِلَّتۡ لَـكُمُ الۡاَنۡعَامُ اِلَّا مَا يُتۡلٰى عَلَيۡكُمۡ‌ فَاجۡتَنِبُوا الرِّجۡسَ مِنَ الۡاَوۡثَانِ وَاجۡتَنِبُوۡا قَوۡلَ الزُّوۡرِۙ‏


Itulah yang wajib dipatuhi dan sesiapa yang menghormati hukum-hukum Allah maka yang demikian menjadi kebaikan baginya di sisi Tuhannya dan dihalalkan bagi kamu binatang-binatang ternak, kecuali yang dibacakan kepada kamu (tentang haramnya), maka jauhilah kekotoran syirik yang disebabkan oleh penyembahan berh
ala, serta jauhilah perkataan yang dusta.

حُنَفَآءَ لِلّٰهِ غَيۡرَ مُشۡرِكِيۡنَ بِهٖ‌ؕ وَمَنۡ يُّشۡرِكۡ بِاللّٰهِ فَكَاَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَآءِ فَتَخۡطَفُهُ الطَّيۡرُ اَوۡ تَهۡوِىۡ بِهِ الرِّيۡحُ فِىۡ مَكَانٍ سَحِيۡقٍ

(Amalkanlah perkara-perkara itu) dengan tulus ikhlas kepada Allah, serta tidak mempersekutukan sesuatu pun denganNya dan sesiapa yang mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Allah maka seolah-olah dia jatuh dari langit lalu disambar oleh burung atau dihumbankan oleh angin ke tempat yang jauh (yang membinasakan).


وَمَنۡ يُّعَظِّمۡ شَعَآٮِٕرَ اللّٰهِ فَاِنَّهَا مِنۡ تَقۡوَى الۡقُلُوۡبِ

Demikianlah (ajaran Allah) dan sesiapa yang menghormati Syiar-syiar agama Allah maka (dialah orang yang bertakwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat takwa hati orang mukmin.-alhajj: 26-32-cemburu dengan syabab-syabab yang saban tahun buat trip umrah ke tanah suci. dan tahun ni bertambah-tambah cemburu dengan akhawat yang ada mahram di sini. adik dengan abang. kakak dengan adik. *suami isteri tolak tepi. eheh~*.

cemburu juga dengan kawan-kawan yang bercerita.

"parents tanya bila cuti, dah beli tiket belum? kalau belum nak arrange trip umrah."

cemburu kat kawan-kawan yang pernah jejakkan kaki ke masjidilharam. dan lagi cemburu bila dia kata,

"oh, cuti ni tak gi mana-mana kot. nak simpan duit, ma ajak buat haji, insyaAllah."

cemburu dengan kawan-kawan yang dijanjikan trip ke madinatul munawwarah kalau dapat result cemerlang. ada juga yang dapat pakej tu sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.

sangat cemburu sebab saudi arabia itu dekat tapi kaki rasa terikat. oh, bukan rasa terikat tetapi memang terikat. turki, mesir boleh jejak tapi tanah haram? bila agaknya?

rasa marah juga bila baca satu komen. kawan dia kata,

"eh, bukan cuti ni dia nak pegi umrah ke?"

dia kata,
"ala..umrah tu boleh cancel."

=,=!
orang ni sangat tak bersyukur. sebab dia tak rasa apa perasaan bila orang yang sangat inginkan ke sana, tak dapat peluang tu tapi dia yang kalau setiap tahun nak pergi pun tak ada masalah, suka-suki cakap macam tu.

serius rindukan kaabah. rindukan tanah haram. rindukan masjidilharam. rindukan raudhah. rindukan suasana di sana yang pastinya berbeza dengan mana-mana tempat pun. rindukan tempat Allah makbulkan segala doa, hapuskan segala dosa. sebab tak tahu sempat atau tidak diri ini mencium hajaratul aswad itu.


serius rindu...T_Tnota kaki 1: memang sangat mengganggu bila rindu sesuatu yang mustahil dapat dalam waktu terdekat. semoga perasaan ini pun Allah kira sebagai ibadat.

nota kaki 2: ma kata simpan la duit. doa banyak-banyak, insyaAllah dimakbulkan niat suci ni. erk~ semalam baru je turun zamzam, cari stock makanan untuk sesi hibernate musim exam ni. habis 10jd. haisy~ ^^! (kena start jimat la..huu~)


nota kaki 3: maaf la. konon blog ni diactivated. facebook pon camtu. intan2..main-main kamu ni ye! ^_^


nota kaki 4: macam biasa, kamu yang membaca. doakan niat suci saya diperkenankan. sangat-sangat rindu. 3ala kulli hal, syukran~


sub7anallahi wabi7amdih...
sub7anallahil 3aziim...
sub7anallahi wabi7amdih...sub7anallahil 3aziim...

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .