RSS

20100605

let US break the siege~

a zero to hero...
sedar tatkala kita alpa...
alangkah baiknya kalau...
saya
yang meninggal...


semalam biro isu semasa PMK PERMAI menganjurkan satu talk. bukan sebarang talk. tapi melibatkan isu hangat semasa. LL4G. dan bukan calang-calang orang yang memberi talk ini. tapi mereka yang pulang membawa nama. wira dunia.

ya, cerita mereka tidak asing lagi. hangat menembusi satelit dunia. bumi irbid yang dilanda demam final exam tidak menjadikan itu satu alasan untuk menjadi kera sumbang. melepaskan peluang berkongsi pengalaman dengan mereka yang menyaksikan, merasakan dan mengakui. israel memang israel! satu realiti!

serius selepas pulang dari talk itu, saya merasakan satu kepuasan. satu kesyukuran. dan satu persoalan. saya puas kerana dapat mengetahui live dari individu-individu yang merasai sendiri diserang dan ditawan israel la3natullah. individu-individu yang mengenali dan menyaksikan busuknya hati manusia yang bergelar yahudi la3natullah itu.

seperti kata-kata salah seorang aktivis itu,

" kita belajar melalui kitab-kitab, buku-buku dan alquran, bagaimana yahudi ini dan melalui pembelajaran itu kita membayangkan mereka. tetapi apabila berdepan dengan mereka sendiri, barulah saya faham bagaimana mereka sebenarnya."
*lebih kurang la maksud yang ingin disampaikan~ ^^!*

pengalaman mereka pengalaman berharga.

dalam perjalanan pulang ke rumah, saya asyik terfikir dan amat bersyukur. syukur saya kerana Allah bagi peluang face to face mendengar pengalaman mereka yang terpilih dalam misi LL4G. bak kata pengerusi majlis semalam, sanad yang diperolehi ni sanad yang kuat. eheh~

dan seriously saya bersyukur sebab Allah mencampakkan saya ke bumi Jordan ni. belajar di sini. mengutip mutiara-mutiara di sini. sungguh aturanNya lah yang tercantik.

pengalaman saya pengalaman berharga.

saya taknak bercerita panjang apa yang mereka ceritakan. kamu boleh baca cerita penuh di laman web Hilal Asyraf, memandangkan beliau menjadi penaip rasmi majlis semalam. ataupun baca quote hero-hero itu di sini atau sini. saya pasti ramai yang bercerita tentang pengalaman semalam. cuma saya ingin berkongsi satu persoalan. yup. satu persoalan.


JANJI ALLAH HAMPIR TIBA. KAMU PERCAYA?


dalam hadis imam ahmad dan diriwayatkan juga oleh baihaqi dari nu'man bin basyir,

Rasulullah saw bersabda,


تكون النبوة فيكم ما شاء الله أن تكون
ثم يرفعها إذا شاء أن يرفعها

zaman kenabian itu akan berterusan di tengah-tengah kamu selama mana Allah kehendakinya. kemudian Dia mengangkatnya (menghilangkan) jika Dia berkehendak untuk mengangkatnya.


ثم تكون خلافة على منهاج النبوة فتكون ما شاء الله أن تكون
ثم يرفعها إذا شاء الله أن يرفعها


kemudian adalah masa khilafah yang mengikuti jejak kenabian (khilafah 3ala minhaj annubuwwah) dan adanya atas kehendak Allah. kemudian Dia mengangkatnya (menghilangkan) jika Dia berkehendak untuk mengangkatnya.


ثم تكو
ن ملكا ‏ ‏عاضا ‏ ‏فيكون ما شاء الله أن يكون
ثم يرفعها إذا شاء أن يرفعها


kemudian adalah masa kerajaan yang menggigit (mulkan 3aaddhan) dan adanya atas kehendak Allah. kemudian Dia mengangkatnya (menghilangkan) jika Dia berkehendak untuk mengangkatnya.


ثم تكون ملكا ‏ ‏جبرية ‏ ‏فتكون ما شاء الله أن تكون
ثم يرفعها إذا شاء أن يرفعها


kemudian adalah masa kerajaan yang menyombong (mulkan jabriyyah) dan adanya atas kehendak Allah. kemudian Dia mengangkatnya (menghilangkan) jika Dia berkehendak untuk mengangkatnya.


ثم تكون خلافة على منهاج النبوة
ثم سكت


kemudian adalah masa khilafah yang mengikuti jejak kenabian (khilafah 3ala minhaj annubuwwah). kemudian baginda diam.

saya terkesan sebenarnya. semalam aktivis-aktivis itu, selain menceritakan pengalaman mereka, mereka turut memberi kata-kata motivasi. dan saya akui. apa yang mereka katakan itu benar. pengalaman mereka yang hampir syahid. berhadapan dengan kuasa Allah yang Maha Besar. menyaksikan syahidnya beberapa orang sahabat dari negara lain. cukup meremangkan roma saya.

dan mereka menegaskan, misi mereka bukan gagal. bahkan satu kejayaan. kejayaan membuka mata dunia tentang wajah sebenar israel. dan mereka percaya, jika misi LL4G ini diteruskan walaupun mereka sudah tiada, kamilah yang akan menyambung mata-mata rantai perjuangan mereka. dan saya terkesan.

saya teringat hadis ini. janji Allah yang diungkapkan oleh junjungan kita saw. satu per satu zaman itu berlalu. kita tahu sebenarnya sejarah zaman-zaman ini. pertama yang disebutkan adalah zaman nabi. zaman di mana Rasulullah saw masih hidup yang Allah biarkan selama 23 tahun sebelum Dia mengangkatnya.

kemudian datang zaman yang disebutkan sebagai khilafah 3ala minhaj annubuwwah. zaman pemerintahan yang mengikut jalan-jalan kenabian yang Allah biarkan selama 30 tahun sebelum Dia mengangkatnya.

kemudian datangnya kerajaan yang menggigit (mulkan 3aaddhan). mulkan 3aaddhan ni diterjemahkan kepada kerajaan yang bertahan dalam tempoh masa yang amat panjang. seperti zaman bani umaiyah, abbasiyyah, uthmaniyyah dan seterusnya sehinggalah Allah mengangkatnya.

kemudian datangnya kerajaan yang menyombong (mulkan jabriyyah). mulkan jabriyyah ini merupakan kerajaan yang dipimpin oleh ketenteraan. sampai satu tempoh yang ingin Allah angkat.

ya, ini zaman kita sekarang. zaman yang dipimpin oleh ketenteraan. zaman di mana umatnya menyombong diri. jauh dari cara hidup islam yang sebenarnya. zaman islam menjadi ghariib (asing). zaman kita.

dan yang pasti, Allah menjanjikan sampai satu tempoh, Dia akan mengangkat kembali zaman ini. dan dijanjikan zaman khilafah 3ala minhaj annubuwwah. zaman yang mengikut kembali jalan-jalan kenabian. zaman kebangkitan islam.LET US BREAK THE SIEGE!
وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ

Allah telah menjanjikan kepada orang-orang di antara kamu yang beriman dan beramal soleh bahawa Dia sesungguhnya akan menjadikan mereka (umat nabi Muhammad saw) khilafah-khilafah yang mempunyai kuasa di atas muka bumi ini sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa


وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا


dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mereka dengan agama yang telah Dia redhai. dan Dia benar-benar mengubah keadaan mereka setelah berada dalam ketakutan menjadi aman sentosa


يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا


mereka tetap menyembahKu dan tidak mempersekutukanKu dengan sesuatu pun


وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

tetapi siapa yang tetap kafir setelah janji itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik-annur: 55-
bagaimana KITA ingin memecahkan tembok itu? jika selama ini kita mendengar slogan LL4G untuk menerobos tembok kematian. marilah kita bina slogan untuk diri kita sendiri untuk menerobos tembok kejahilan!

suka saya untuk berkongsi satu status kakak ni kat facebook,

"kita berdoa untuk Gaza tapi solat subuh pun terlepas..kita berdoa untuk Gaza tapi aurat pun tak jaga...kita berdoa untuk Gaza tapi lepas doa keluar/sms dengan makwe/pakwe...kita berdoa untuk Gaza dan mengharapkan doa dimakbulkan?? aduh...Gaza sedang merana atas sebab dosa-dosa kita !!!"oh, amat terasa, kan? (=,=!)
kita ni umpama pahat, hanya bergerak apabila ditukul. semangat yang hanya suam-suam kuku. tengoklah bagaimana diamnya dunia selepas ini. tidak guna jika hanya bicara yang membakar jiwa, tetapi tidak ditonjolkan dalam kehidupan sepenuhnya. bukankan Allah menyuruh kita masuk ke dalam islam ini kaaffah (sepenuhnya)?


tembusilah tembok kejahilan yang selama ini mempengaruhi hidup kita. dalam kita tidak sedar, jahiliyah itu telah sebati dalam diri kita. betulkan yang biasa jika kita mahu biasakan yang betul.

hidupkan islam dalam diri kita, nescaya islam itu akan hidup di atas muka bumi ini. kadang-kadang kita sibuk membakar kata sedangkan peribadilah yang lebih mencerminkan segala-galanya. tidak bersih islam dengan kotor muslim!

sedarlah, khilafah 3ala minhaj annubuwwah itu semakin menghampiri. jika diri sendiri pun tidak berjalan pada jalan yang betul, mana mungkin kita yang membinanya?

take a look at this. suka sangat dengan artikel ni. realiti akan sentiasa mengalahkan ilusi. jom jadikan diri kita ini satu realiti bukan sekadar ilusi. bercita-citalah untuk menjadi mujaddid baru. yang mendokong khilafah islamiyyah, bukan sekadar menyokong. mulakan dengan diri kita. islam is the only way of life~
psst: tengok video ni lagi zouq kot. have a look~ =)

psstt: jom sama-sama jaga diri. jaga hati. bukankah syurga itu milik kita bersama? ^_^


percaya dan yakin...
hari itu pasti tiba...
cuma,
adakah kita orangnya?

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .