RSS

20090424

ma'arad thaqafi VS "ma'arad thaqafi"

takutkan hakikat hidup yang sebenar...
ya Allah..
dunia ini hanyalah ditanganku...aku berlindung kepadaMu...


penat. tapi alhamdulillah. semalam hari terakhir berlangsungnya Ma'arad At-thaqafi JUST 2009. sebagai ahli biro persiapan yang terlibat secara tidak langsung, saya lega apabila program ini ini berjaya.

Ma'arad At-thaqafi JUST berlangsung setiap tahun. seperti namanya yang bermaksud Pameran Kebudayaan, setiap negara diberi ruang dan peluang mem'promote' negara masing-masing. dan malaysian students yang merupakan duta kecil di sini tidak terkecuali.

mengutip pengalaman mempelajari budaya negara lain memang seronok. kalau tidak silap saya ada beberapa belas negara yang terlibat dengan Ma'arad ini. antaranya turki, eritrea, iraq, syria, palestin, bahrain, umman, yaman, somalia, saudi, lebanon, malaysia dan beberapa negara lain lagi.peta bahrain...


ni orang somalia...


boleh baca kan..? ;p


ni orang syria...palestin...


banyak gambar peperangan...


orang eritrea...


diberi peluang test shawl eritrea...alaa...lupe lak booth pe ni..(*,*)booth iraq...never knows what does it simbolize...
minta amik gambar tapi over lak...;psetelah berpenat lelah.

presenting...


Malaysian Booth....tema booth kami...gate booth...guarded by KLCC..;)suasana di booth...traditional game...traditional clothes...arabians wif malaysian clothes..??demo wat ketupat...3 main races in malaysia...our proud...KLCC di jordan..?;)


dengan tema "COLOURS OF MALAYSIA", kami set up booth tu sebaik mungkin. mempamerkan kebudayaan yang ada di malaysia. menunjukkan pakaian, makanan, permainan, kemajuan dan pelbagai lagi yang dapat ditonjolkan.

tapi ma'arad thaqafi ni betul-betul menonjolkan "ma'arad thaqafi". saya agak kerap berada di tempat ma'arad kerana saya perlu menyediakan bahan pameran dan juga mengemaskan barang-barang tersebut.


agak terkilan apabila saya mendapati ma'arad thaqafi ini memang menjadi "ma'arad thaqafi" dengan erti kata yang sebenar. di sini lah terzahir true colours of malaysians.

ikhtilat.


sejak dari hari booth di set up, saya dah mula rimas dengan gelagat segelintir mereka yang langsung tidak menjaga batasan dalam berurusan antara syabab dan akhawat. mereka langsung tidak ada rasa segan kepada kami. they talk more, work less..!
عَنْ أَِبي مَسْعُوْدٍ عُقْبَةَ بِنْ عَمْرٍو الأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِىَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُوْلُ الله
صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم :
إِنَّ مِمَّا أَدْرَكَ النَّاسُ مِنْ آَلاَمِ النُّبُوَّةِ ال
أُوْلَى :
إِذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنَعْ مَا
شِئْت

رواه البخاري
.


~Daripada Abu Mas'uud 'Uqbah ibn 'Amru al-Ansarie al-Badrie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Sesungguhnya antara kata-kata ungkapan Kenabian terdahulu yang dapat diketahui dan dipetik oleh manusia ialah:
Jika engkau tidak malu, maka lakukanlah apa sahaja yang engkau mahu.Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari.
hakikat suasana ma'arad...pintu masuk...see the fact?ree-mass...;(


dan perkara yang saya takuti telah pun berlaku. program sebegini dijadikan alasan untuk syabab dan akhawat bergaul tanpa kepentingan. pelbagai cara kami lakukan untuk mengurangkan "urusan" antara syabab dan akhawat tersebut namun saya tak rasa ianya berbekas di hati mereka. bahkan kami dipandang seperti pencegah maksiat. pandangan benci. saya istighfar.


قال رسول الله صلى الله عليه والسلم
بدأ الاسلام غريبا و سيعود غريبا كما بدأ
فطوبى للغرباء
~islam bermula dengan dagang. dan akan kembali dagang. maka beruntunglah orang-orang yang dagang.

tenang dengan janji Allah, kami yakin yang kami di pihak yang benar. ini hanyalah permulaan langkah kecil kami di sini. saya pasti, dugaan yang datang selepas ni pasti lagi mencabar. selama ini, mungkin saya berada di zon yang selamat. inilah hakikat kehidupan yang sebenar.

kuatkan langkahku, ya Allah...
sedangkan nabi menyeru umat mereka selama beratus tahun tanpa penat dan berputus asa. malulah kita kepada mereka...!


أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللّهُ الَّذِينَ جَاهَدُواْ مِنكُمْ وَيَعْلَمَ الصَّابِرِينَ

~apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga sedangkan belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan orang-orang yang sabar

-alimran: 142-apa ada pada erti sebuah perjuangan...
andai pahitnya sekarang...
pasti manisnya kemudian...tuntuni kami, ya Allah....

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .