RSS

20090418

apabila hakikatnya tiada...

ku renung setiap wajah itu...bersih...suci...penuh kasih sayang...minggu ni minggu yang sibuk. exam dah lepas tapi bakal menyusul lagi. program memenuhi ruang. tafaqquh. ma'arad thaqafi JUST. family day PUTRA. mengenangkan tanggungjawab yang terpikul di bahu cukup membuatkan keinginan untuk mempunyai 48 jam sehari. belum lagi di ambil kira study yang entah ke mana.

pukul 10 malam. sepatutnya berada di sakan tetapi 3 gadis ini terlalu berani. qarar dilanggar. gara-gara ingin menyiapkan buku skrap untuk ma'arad thaqafi selaku ahli biro persiapan dan teknikal. serius teruk. i hate last minute works!


menjelang 12 malam, masih lagi process men'laminate'.

"along, ateh, ni dah macam panjat pagar sekolah. balik la. esok kita datang ambil."

sampai sakan pukul 12 lebih setelah melalui lorong yang dipenuhi mata gatal syabab arab. alhamdulillah kiri dan kanan dijaga 'pengawal-pengawal'. ayat kursi bermain dibibir. selamat sampai.

kembali pening dengan ketua biro yang terus sunyi. harap dapat menyelesaikan kerja untuk family day PUTRA sebelum kembali sibuk dengan kerja-kerja lain. tapi agak hampa. istighfar.

"jom sambut birthday ijan ngan dayah. kat bilik sebelah ye." bella menjemput sambil menyuruh memutihkan muka dengan bedak. kembali termenung. memang sahabat lain di luar sibuk menyediakan juadah. sambutan hari lahir. 2 in 1.

"anje, kenapa ukhwah kita tak sekuat mereka?"

memang happening. pelbagai juadah. pelbagai ragam. acara sempoi tetapi bermakna. lagu terpasang. angah menitiskan air mata. doa rabithah dibaca sambil tangan-tangan ini diribath.

air mata terus menitis.


"Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihi-Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah)Mu, bersatu memikul beban dakwah-Mu. Hati-hati ini telah mengikat janji setia mendaulat dan menyokong syariat-Mu, maka eratkanlah ikatan-Nya ya Allah.
Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini. Tunjuklah kepada hati-hati ini dengan limpahan iman jua keyakinan dan keindahan tawakkal kepada-Mu. Hidup suburkan hati-hati ini dengan pengetahuan sebenar tentang-Mu.
Jika Engkau mentadirkan mati, maka matikanlah pemilik hati-hati ini sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-Mu. Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong.
Ya Allah, perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan kami Muhammad, keluarga dan para sahabat baginda semuanya. Amin."


setiap wajah diperhatikan. bersih. dahulu saya pernah merasainya. kemanisan itu. wajah tanpa secalit perasaan buruk. senyuman yang tak pernah lekang. sentiasa memikirkan kebaikan bagi orang lain. tetapi kenapa sekarang terlalu hambar? kehidupan seorang dewasa rupanya begitu pahit. tough.

termenung sendiri. koreksi diri. air mata hampir-hampir tumpah. rupa-rupanya saya perasan kuat. saya tidak sekuat itu. rupa-rupanya saya perasan baik. saya tak sebaik itu. hakikat tiada pada yang zahirnya ada.
قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالاً


~katakanlah (wahai muhammad), "apakah perlu kami beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya?"


الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعاً

~iaitu orang yang sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia, sedangkan mereka mengira telah berbuat sebaik-baiknya.


~alkahfi: 103-104~

anje, adik yakin kita kuat. mungkin islah kita masih belum cukup.
it might be late but it will never be too late...

angah, adik sayang angah kerana Allah.
semoga dengan pertambahan umur, bertambah iman kita.
semoga doa angah untuk bersih seperti bayi yang baru lahir dimakbulkan.
doakan kejayaan bersama.

kita tetap satu keluarga...
keluarga HuRuN 'aiN...


diri mengharap...
hati berdoa...apakah jasad ini akan melakukan...?

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .