RSS

20120705

langit merah itu~

tunduk sepi...
menyisip debu putih...
indah bertebaran...

katanya, dia hairan. betapa pada kuasa Tuhan itu, hati begitu mudah dibolak-balikkan. betapa pada kuasa Tuhan, fikirannya mudah dicelarukan. betapa pada kuasa Tuhan, kaku segala pergerakan sedang perancangan hebat terancang.

lalu sedarlah dia, ini saat dia teruji. ini saat dia teruji. teruji dengan kata-kata. teruji pula dengan segala amal. bermain pula dengan perasaan. lebih kejam dirasakan, apabila terfikir, adakah dia pernah mempermainkan perasaan?

hari ini, dia berjalan seperti biasa ke mujamma'. laluan yang biasa. dan seperti biasa, pasti sekuntum bunga melur dipetik buat menemani perjalanan. dinikmati haruman itu. cuaca juga seperti biasa. elok-elok tidak panas dan agak redup.

ah, mungkin tidak seperti biasa. masakan biasa dalam musim panas sebegini. tapi yang pasti, dia menyukainya. dia menggemarinya. seolahnya perjalanan menuntut ilmu, sentiasa disokong padu oleh alam yang menjadi saksi.

dia sekukuhnya bergantung pada kehadirannya ke kelas lantaran sepulangnya, dia tidak pernah mampu untuk menelaah. tidak juga dia mampu pada 4 jam di maktabah. entah di mana silapnya. dia mula pening dengan hidup. atau seharusnya hidup itu mula pening dengannya.

penawar bagi air mata yang hampir dititiskan, hanyalah pada hadiah setiap malam. di mana dia pasti 'dikejutkan' dan yang pertama yang menyapa pandangannya adalah siraman rembulan di dada langit merah itu. hadiah yang cukup menguatkannya untuk melangkah ke beranda.

lalu carik-carik awan, menggoda menyapa sang rembulan. patuh pada hembusan angin yang dingin tapi mendamaikan. nakal bermain dengan halus sang rambut dan kadang memaksanya memeluk tubuh. tapi tak pernah gagal membuatnya mengukir senyuman pada secarik bibir.

nafas dihela perlahan. pada lelah sebuah perjalanan. dia sedang mengatur hidup. ya, lagi. lantaran jatuhnya sentiasa dan pastinya bangkitnya juga harus sentiasa. dan urusan mukmin itu harus sentiasa terpelihara.

buat 'sahabatnya' yang mengadu, hanya doa mampu diutuskan. semoga dirinya mampu mencontohi si Fatimah puteri baginda. saat si Ali gusar bertanya, "adakah engkau menyesal menikahiku?"

satu yang dia sedar, dia tak sanggup kehilangan kekuatan untuk terus bersungguh meminta.

dan satu yang dia sedar, ternyata untuk istiqamah mensyukuri segala nikmatNya, baik kecil atau besar, bukanlah sesuatu perkara yang mudah.

Allahumma a3inna 3ala zikrika wasyukrika wahusni 3ibaadatik~

semoga, segala amalan kita diangkat padaNya dalam keadaan kita berpuasa.

semoga, pada malam yang berkat ini, diampuni segala dosa.

salam nisfu sya3ban.

Allahumma bariklana fi rajab wa sya3ban wa ballighna ramadhan~
pada kerlingan mata...
bundar berbicara...
semoga difahami...

No comments:

Post a Comment

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .