RSS

20120217

luka akashi~

bicara tersembunyi...
terluka makna...
pada kata...

 saya kira benarlah. angin mampu berbicara.

hari ini antara hari yang galak. angin menuturkan bicara buat 'kita' yang memahami. kata orang, mungkin kerana peralihan musim. tapi kata saya, ia lebih dari itu.

ia sedang meluahkan bicara. mungkin yang lama terpendam. sekasar geserannya pada tubuh konkrit menambah intonasi, angin gegar mencari perhatian. mencari 'kita' yang sedia mendengar.

berdiri di bibir jendela, saya membuahkan senyum.

"berbicaralah semahumu. aku mendengar. mari kita sama-sama merawat luka~"*****


teringat. pada hari pertama kami berempat menjelajah kobe. tempat pertama yang dituju ialah Akashi-Kaikyō Bridge, the longest suspension bridge in the world. juga digelar Pearl Bridge.hari yang indah itu seperti hari ini. cuma mungkin lebih indah dengan gulungan ombak memutih dek angin yang terlalu kuat.


dan indah lagi, bicaranya yang bercerita. seribu luahan pada saya yang kadang berkerut. kadang tersipu. kadang memandangnya penuh makna, dengan doa, semoga sabar itu bererti buatnya.

dan berjalan, kadang dibawa angin, kadang menentangnya, saya menatap indah sebuah rumah dalam taman Maiko. lalu kata saya itu rumah idaman. letaknya di persisiran selat. setiap pagi disapa bayu mahupun disaji riak air tenang pasti menyegarkan.terus merenung teguh utuhnya ia bertahan. kala desiran angin kasar atau pelan. yang kadang disimbah lantunan air hujan, mungkin juga ombak bergulung, saya terfikir.

mengapa dikatakan, "jika takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai?"

seolahnya ingin menimbulkan keraguan pada sesuatu niat, cita mahupun angan.

pada saya, be determined. jika sudah suka, binalah seindah mahligai. pasakkan kukuh dengan kesediaan dilanda badai.

kerana selalu, hidup tidak selamanya indah. bahkan, badai merempuh membina rosak adalah garam kepada lauk. memberi rasa.

cuma jangan dilupa, asasnya pada langkah pertama~

abaikan. saya rasa, berbicara dengan angin, pasti banyak angan ceritanya~

kemudian kami ke maiko marine prominade. berjalan dibawah platform Akashi-Kaikyō Bridge. it is an observatory hallway, by the way~


dan lewat petang itu, kami habiskan dengan menjelajah Kobe Harborland yang luas serta menutup tirai hari dengan matahari terbenam dari atas Kobe Port Tower.

dan juga seperti hari ini, angin meluahkan rasa membawa beban awan hitam. pekat menanti masa. malam itu kami dibasahi hujan~


sejauh aku memahami...
seteguh mana...
kamu berdiri...

2 comments:

 1. Anonymous18/2/12 19:28

  angin terhasil dari pergerakan udara panas udara sejuk. teringat dulu tergamam mendengar kata, lebih kurang;
  'so, wind is how fast things move'


  selalu kagum berapa banyak rasa yang disampaikan angin, sedang angin sendiri, seluruhnya adalah sebuah kisah. begitu pada air, dalam sekalian bentuknya.

  alam kita terlalu kaya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. akak rasa, 'wind is how fast things past'

   yang pasti kisahnya mengajar. atau paling kurang kita belajar. atau boleh jadi angin dan kita berkongsi kisah yang sama~

   tapi alam kita tetap miskin
   pada orang yang miskin jiwanya~

   Delete

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .