RSS

20110205

a sigh for Granada~

kerana
bila aturan itu milik Allah...

tak kisah apa kata kita...

ia tetap cantik...


alhamdulillah..summalhamdulillah..3ala kulli hal wa ni3mah~

selamat sampai irbid setelah 18 hari berkelana. alhamdulillah tiada masalah dengan flight pulang lantaran sepatutnya kami transit di egypt.

berjalan mencari ibrah di atas muka bumi Allah ni. memang itu yang Allah suruh. apabila ditanya, mengapa Allah menggalakkan kita bermusafir? sedangkan sabda baginda, musafir itu suatu kesusahan?

jawab Allah sendiri dalam hampir setiap qalamNya yang menggalakkan kita bermusafir, pastinya supaya kita mengambil pengajaran.


قُلْ سِيرُوا فِي الأرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِنْ قَبْلُ كَانَ أَكْثَرُهُمْ مُشْرِكِينَ


katakanlah "mengembaralah kamu di muka bumi kemudian lihatlah bagaimana kesudahan orang-orang yang telah lalu (yang telah dibinasakan) kebanyakan mereka adalah orang-orang musyrik"

-arrum:42-

11 hari di Spain dan 7 hari di Italy sudah cukup untuk membuatkan saya merindui irbid. bukan rindukan kesenangan berada di atas katil, mahupun di dapur rumah sendiri. tetapi rindukan diri yang saya tanam sebelum bermusafir lantaran memikirkan, adakah musafir ini dikira ibadah, ataupun tidak? terselitkah kemungkaran dicelah-celah niat ingin beribadah?

semoga musafir ini, Allah pelihara setiap langkah dan niat. menjauhi kami dari kelalaian dan mendekatkan kami kepadaNya lebih lagi. ampunkan segala tingkah laku dan niat yang terpesong, ya Allah, agar dapat aku kecapi tarbiyah musafir itu sendiri~

oh, ya~
my 20th birthday was celebrated 5 hours in Jordan, 3 hours in egypt, 6 hours on flight and the remaining 11 hours in spain. it was supposed to be like that but since our flight was delayed, the remaining hours were in egypt. nevertheless, it was the best~! ^_^

i was about to share something about my trip but maybe in the next post, insyaAllah. but do enjoy this first~




Granada, I'm falling under your spell,
And if you could speak, what a fascinating tale you would tell.
Of an age the world has long forgotten.
Of an age that weaves a silent magic in Granada today.

The dawn in the sky greets the day with a sigh for Granada,
For she can remember the splendor that once was Granada.
It still can be found in the hills all around as I wander along.
Entranced by the beauty before me,
Entranced by a land full of sunshine and flowers and song.

And when day is done and the sun starts to set in Granada,
I envy the blush of the snow-clad Sierra Nevada.
For soon it will welcome the stars while a thousand guitars,
Play a soft habanera.

Then moonlit Granada will live again the glory of yesterday,
Romantic and gay.


sebenarnya saya tertarik dengan sebuah music box kat granada and bila tanya pakcik tu, dia kata music tu lagu negeri granada. music nya sangat best and the first time i heard, i was like fell in love with it. and i did bought 2 music boxes. eheh~ =D

and then, i tried to find the real song, and this is it. the real song is in spanish but this one is the english version. at least it's understandable.
hehe~

you might not like it (me too) but the well-said lyrics and the tone in the music box (actually) that attract me~ ^^




that is the view of alhambra from on top of albaicin.
castle of miracle, beauty beyond expectation~




"dont cry like a woman for the thing you couldnt protect like a man~"


maka
nikmat manakah daripada Tuhanmu...

yang ingin kamu dustakan?

4 comments:

  1. hah pnjang2..
    patutla i menang.

    ReplyDelete
  2. ~ to nima

    hehe~
    i pny yang panjang ke u pny yang pendek? =pp

    ReplyDelete

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .