RSS

20110212

cerita 6: ROME

andai tamadun itu... 
satu kebanggaan...
maka, rebahlah ia...
bersama kebanggaan itu...

fakta 1: kami sekali lagi turun ke rome menaiki lipan besi yang panjang dan tiba di roma termini lewat petang itu. sebaik sahaja check in di hotel cristina di tingkat 3 menaiki sebuah lift yang unik, kami keluar menghirup udara malam rome.

lift unik yang kami jumpa~ eheh~

fakta 2: rome, ibu negara italy, seperti yang kita belajar dalam buku text sejarah zaman muda-muda dahulu merupakan negeri yang mempunyai sejarah peradaban lebih 2500 tahun. it was said that rome was the capital city of roman kingdom, roman republic and roman empire which was the dominant power in western europe once. and it was said that after the middle-ages, rome was ruled by popes.

suasana di luar roma termini~

fakta 3: kami menaiki bus ke st. peter's square yang terletak dalam kawasan vatican city. saya difahamkan kami ingin ke sistine chapel di mana terdapat ukiran michelangelo pada siling chapel tersebut. namun, kerana kecomelan kami, kami termasuk ke st. peter basilica dan semestinya kami tak jumpa ukiran tersebut. haha~ cabut lari kami apabila mereka memulakan upacara keagamaan mereka~! =,='

gambar keseluruhan st. peter square ni amat menakutkan~
try google~ ^^


fakta 4: kami meneruskan langkah apabila mendapat tahu yang sistine chapel telah ditutup untuk kerja-kerja pembaikpulihan dan tiba di castel sant'angelo. castel sant'angelo merupakan sebuah mausoleum of hadrians. kami kemudian melalui ponte sant'angelo (bridge) yang merentasi sungai tiber (sungai ketiga terpanjang di italy).

castel sant'angelo + bridge + tiber~

fakta 5: kami tiba di piazza navona yang mempunyai 3 main fountains: fontana dei quattro fiumi (fountain of the four rivers), fontana del moro dan fountain of neptune. kat sini yang menarik, kami jumpa ramai artist tidak rasmi yang berbakat. sama ada mereka melakarkan potret betul ataupun karikatur.

ya, fountain ni memang tak senonoh~!

fakta 6: kami berjalan lagi hingga ke piazza di spagna yang mempunyai fontana della barcaccia (fountain of the old boat). dan di antara piazza ini ada spanish steps yang menghubungkan ke piazza trinita dei monti. semput juga kami memanjat tangga tu sampai ke atas. but what worth it, saya berjaya membeli my first snow globe yang sederhana besar dengan harga 3 euro. oyee~! ^^

the wishing stairs~ eceh~! =pp

fakta 7: keesokan harinya, kami meneruskan penjelajahan (aceh~!) ke palatine hills. kat palatine hills ni, suppose ada roman forum dan colosseum. tapi jalan punya jalan, kami tiba di piazza del campidoglio di capitoline hills. mereka ni adik beradik hills je. roman forum tu terletak in small valley between them~

piazza del campidoglio

fakta 8: kemudian kami tiba di national monument of victor emmanuel II. victor emmanuel ni raja pertama yang menyatukan italy. kami singgah la sekejap. usha-usha, amik gambar~ ^^

national monument of victor emmanuel II~

fakta 9: dekat dengan national monument ni ada piazza colonna yang menempatkan the column of marcus aurelius. marcus aurelius ni, en. wiki kata, was a roman emperor from 161 to 180. he was the last from the five good emperors (Nerva, Trajan, Hadrian, Antoninus Pius, and Marcus Aurelius).

piazza colonna dari atas national monument~

fakta 10: akhirnya kami jalan sehingga ke roman forum (foro romano). beli tiket berkembar dengan colosseum, kami pun mula membuat kajian (aceh~!) tentang batu-batu. foro romano ni kawasan runtuhan bangunan-bangunan lama. besar la juga kawasannya dan kami tak mampu nak habiskan semua tempat. jadi kami main pilih-pilih je tempat dalam map foro romano tu. bila jalan tu dah terbayang seperti melawat jerash je~ ^^

foro romano~ @ jerash~ ^^

fakta 11: dan tempat paling lama kami habiskan adalah "RoMe" (Rosella + Rome). sangat excited jumpa beliau. jinak je. saya la yang bagi nama tu. muahaha~ ^^
saya panggil beliau Ro, sempena nama kucing kesayangan saya. tetapi ada yang nak panggil beliau RoMe. bole laaa~ =p
(Rosella + Rome) <--- *ni saya yang bajet sendiri*

nama saya RoMe~! (Rosella + Rome) =p


fakta 12: kemudian, kami ke colosseum. time tu hujan renyai-renyai. sies best~! suke~ ^^
colosseum ni dulu digunakan mainly untuk perlawanan gladiators. ada terbaca dan ingat-ingat lupa sebenarnya, dulu colosseum ni ada waktu-waktu dan jenis-jenis pertandingan yang dia buat. waktu pagi, biasa mereka akan lepaskan binatang-binatang buas and excitedly watched the battles.

inner ugly.

fakta 13: kejam sikit, mereka lepaskan binatang buas dan manusia berperisai dan berpedang. up lagi kekejaman dengan manusia tanpa apa-apa perisai. dan yang paling hot adalah battles between the gladiators. dan semua ni dilakukan hanya untuk kepuasan menonton bagi golongan-golongan atasan~ =,=!

slant colosseum~

fakta 14: colosseum ni separa hancur disebabkan gempa bumi. tapi saya suka la bentuk slant camtu. cantik. haha~ ^^

fakta 15
: kemudian kami ke pantheon, a temple to all the gods of ancient rome rebuilt by emperor hadrians.

the pantheon~

fakta 16: kami jalan lagi sehingga tiba di trevi fountain. trevi fountain is the largest baroque fountain in the city and one of the famous fountains in the world. menurut tourguide tak bertauliah kami, kat sini ramai yang buat coin throwing and believe that they are ensure a return to rome. and estimated 3000 euros are thrown into the fountain each day~! agak-agak, kami baling coin x? =p

i wish...i wish...

fakta 17: lepas tu, kami cuba cari sebuah kedai makanan yang halal tapi tak jumpa. bukan rezeki kami kot. jadi kami pulang ke hotel dan cuba meng'kreatif'kan diri untuk dinner malam tu memandangkan kami semua kekurangan bekalan makanan. ahaha~ ^^

fakta 18: saya takde pict of the day. takde yang berkenan. tapi amik la ni, sajak of the day~ ^^



andai tamadun itu...
satu pengajaran...
maka bangkitlah ia...
bersama ibrah itu...

6 comments:

  1. rugi x menyelam dlm kolam kutip duit.
    tgh pokai kott..
    c(=

    hah. nie mesti lama kan bt post.
    search2 en. wiki siap..
    ^^

    ReplyDelete
  2. Anonymous13/2/11 14:28

    kak bukan bagi nama ro je ke?

    rome tu saya yang bagi kott.

    :D

    ReplyDelete
  3. intan. kantoi. ada org blh sue nih. claiming sumtg tat not urs. hueh2..
    c(=

    ReplyDelete
  4. ~ to nima

    bukan kita dah terfikir nak buat macam tu ke mase kat trevi fountain tu? mujur sempat istighfar..hohoo~ ^^

    tapi duit tu dia salurkan pada Rome's needy. kalau kita warganegara rome, layak kot~ =p

    sume post intan tanya en. wiki.. time jalan ari tu bukan tumpu sangat pon cite dari tourguides..perhati tempat + amik gambar je..*kantoi*
    huhuu~ ^_^"

    tapi beneficial gak wt post..baru tau details skit..hee~ ^^


    ~to anonymous

    erk~
    ye ke??

    *blushing*

    yela2..akak edit laaa~~ =.="

    ReplyDelete
  5. Anonymous14/2/11 05:39

    tq ye kak intan.

    muahaha!

    ReplyDelete

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .