RSS

20121009

oh my arabic~


"listen, Nur. I want to ask you something."

"yes?"

"you guys read Quran, right? you learn how to read it. you can read it. then why cant you really understand arabic? why cant you speak well in arabic?"

"........"

silence in the air.

maybe it's better to remain silence. i dont wish to break it.
(escapism)

=/


*****

i dont really have the answer.

simple question yet so deep.

and it's hurt.


nota kaki: this question spoiled my whole day~ ='(

6 comments:

  1. Anonymous9/10/12 23:54

    tapi sbb tu lah kite boleh belajar tafsir dan faham tajwid ag mendalam dari org biase arab.. cube dengar diorg bace Al-Quran.. bahang rambang sekali... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. some of us.

      and some of them too.

      satu takkan merangkumi semua~

      Delete
  2. i figured it out kak intan..
    language barrier ialah salah satu faktor stress klinikal.
    klu x mungkin boleh berhari-hari klinikal dengan bahagia~ huhu (despite mmg kena study, cari pt dan sebagainya)
    tp tulah. oh my arabic :(

    hanisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. deeply agreed.

      oh my arabic~ ='(

      Delete
  3. Dalam konteks ni, tentulah kita malu, malu, malu. Duduk sini bertahun-tahun belum boleh cakap Arab dengan baik. Lagi-lagi malu kalau terserempak dengan mamat Korea tengah jalan, dengar-dengar dia cakap Arab lebih baik dari kita. Baik untuk muhasabah.

    tapi dari sudut lain, dengan niat baik, mungkin boleh jawab soalan ni dengan,
    "begitulah, betapa hebatnya Al Quran, dan lemahnya saya."

    Kalau mungkin kita tanya kat dia, dengan niat baik,
    "Ada ramai juga kanak-kanak, dan remaja-remaja dari Malaysia, Taijikistan, Indonesia dan negara2 Islam bukan arab lain yang hafal 30 juzuk Quran, tanpa faham langsung pun bahasa Arab. Kau boleh faham bahasa Arab kan, kenapa kau tak hafal penuh Quran, atau satuperdua atau satupertiga? Patutnya lebih senang la kan?"

    Mungkin dia jawab sama, dengan niat baik,
    "begitulah, betapa hebatnya Al Quran, dan lemahnya saya."

    sebab baca Al Quran sebenarnya incomparable dengan cakap bahasa Arab. Dalam dunia ada hampir 2 billion orang Islam, tentu kita expect 'diorang' baca quran, at least Al Fatihah kan. Adakah 2 billion orang cakap bahasa Arab?

    ReplyDelete
    Replies
    1. seharusnya begitulah, dengan niat yang baik.

      but the next day, i talked to her. showing that i really gave a thought. explaining what could really fit her.

      tanpa niat tertentu, cuma dengan rasa rendah diri dan keyakinan yang kita dah cuba yang terbaik.

      and she ended up, "yea, you're right. even i would have a hard time speaking hebrews."

      dan kami saling tersenyum. quite an ending, huh?
      =)

      Delete

(B)aja terbaik adalah yang berhikmah~

^frens^

 
Copyright ^(U)mbReLLa^ 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .